Login

Mindfulness in Organisaties

Mindfulnesstraining is een wetenschappelijk bewezen aanpak om effectiever met werkdruk en spanning om te leren gaan, deelnemers ervaren minder werkstress, kunnen zich beter focussen, en rapporteren een efficientere en effectievere manier van werken.

Actuele cijfers in de Factsheet TNO (2023) laten zien dat éen op de vijf werknemers last heeft van burn-outklachten. 20 % van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress en dit percentage stijgt. 1,6 Miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burn-out of een andere werk gerelateerde psychische ziekte. De groei van deze cijfers is onder meer het gevolg van hoge prestatie-eisen, steeds meer ‘moeten’ in minder tijd, agressie, pesterijen, disbalans tussen werk en privé en de invloed van sociale media. Meer lezen in het persbericht van de week van de werkstress 2023

Binnen organisaties en bij medewerkers groeit in toenemende mate het besef dat het belangrijk is om maatregelen te treffen die de kans op het ontstaan van werkstress- en/of werkstress gerelateerde klachten helpen verminderen. We zien steeds vaker dat organisaties daarvoor mindfulnesstrainingen in het scholingsaanbod opnemen. Mindfulness is praktisch toepasbaar in de werksituatie en draagt bij aan meer veerkracht en werkplezier. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een mindfulness training positieve effecten heeft op het hanteren van stress, onderlinge communicatie, mentale vaardigheden en productiviteit.

Ook de overheid voert campagne om werkstress aan te pakken, werkstress is één van de belangrijkste veroorzakers van verzuim en uitval en kost organisaties miljarden euro’s per jaar. Mindfulness is evidence based en wordt steeds vaker toegepast om mensen effectiever te leren omgaan met stress in het leven en dus ook met stress op het werk.

Steeds meer organisaties bieden hun personeel trainingen Mindful Werken. Ze worden ingezet in het kader van vitaliteitsmanagement, bijvoorbeeld als ondersteuning bij reintegratie of ter voorkoming van verzuim. Vitaliteitsmanagement richt zich op het optimaal omgaan met en behoud van energie van organisatie en medewerkers. Het beleid is gericht op het duurzaam inzetbaar houden en krijgen van werknemers in een organisatie.

Mindfulness wordt ook ingezet om tot meer werkplezier, betere prestaties en goed teamwerk te komen, wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mindfulness niet alleen ingezet kan worden als aanbod voor werkdruk en stress, maar juist ook bijdraagt aan werkplezier, energie, bevlogenheid en prestatie.

Mensen die mindful werken:

  • kunnen beter omgaan met werkdruk;
  • ervaren minder stress;
  • werken met meer focus en aandacht;
  • zijn creatiever en productiever in hun werk;
  • zijn communicatief vaardiger;
  • houden werk en privé meer in balans;
  • nemen zelf meer verantwoordelijkheid;
  • gaan respectvoller met elkaar
     
We verzorgen workshops op scholingsdagen en trainingen Mindful Werken en trainingen Mindfulness in Organisaties (MiO). Deze trainingen worden op maat samengesteld, passend bij de mogelijkheden en behoeften van de organisatie.
Opdrachtgevers: Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht en Zwijndrecht, Woningcorporatie Trivire, Dordrechts Museum, Gemeente Dordrecht, en voor diverse Dordste en Rotterdamse schoolbesturen, onder andere Wellant College, Da Vinci, Hadrieo, Opod, LMC, Boor, RVKO, Martinusstichting, Onderwijsgroep Galilei Brielle.
 
Informeer naar de mogelijkheden binnen uw organisatie bij Patries Dekkers, info@mindfulness-dordrecht.nl of 0655763604
 
crkbo docent
Ervaringen binnen organisaties:

'Bedankt voor de afgelopen 8 weken. Wat heb je onze rugzakken gevuld! We hebben genoten van je deskundigheid en gedrevenheid en alles overgoten met een gezonde dosis relativering, bedankt Patries!'
 
'Dank voor je inspirerende, open, eerlijke en enthousiaste aanpak. We hebben je als heel prettig ervaren in afstemming en contact, je rijke ervaring en accepterende humorvolle benadering was fijn. De compassievolle en nuchtere aanpak was bijzonder plezierig en ondersteunend.'