Login

Mindfulnesstraining MBSR

Wilt u bewuster leren omgaan met (werk)stress, of minder geleefd wil worden door gezondheidsklachten? Dan is de originele mindfulnesstraining (MBSR/MBCT) waardevol. Mindfulnesstraining is geschikt voor iedereen die zich actief wil inzetten voor eigen gezondheid en welzijn.

In het bijzonder wanneer u:

  • beter wilt leren omgaan met spanning, pijn, angst en/of paniek
  • minder met gedachten bezig wilt zijn (piekeren)
  • zich in een druk leven staande wilt houden
  • sneller uw energie wilt regenereren


Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit. Aangetoond is dat zeer uiteenlopende lichamelijke en psychische klachten sterk afnemen en deelnemers zich beter kunnen ontspannen en flexibeler en creatiever om kunnen gaan met allerlei vormen van stress.

Deelnemers ervaren een toename in energie en vitaliteit, en in het algemeen een grotere kwaliteit van leven. De training is effectief gebleken bij: (werk)stress en burn-out, angst en paniek, piekeren, chronische pijn en emotionele gevolgen van ernstige ziekte, stress- en spanning-gerelateerde klachten zoals hoge bloeddruk, psoriasis, hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid en hyperventilatie.

Programma

Onderdelen van de training zijn:

  • Begeleide aandachts- en concentratieoefeningen.

  • Eenvoudige bewegingsoefeningen.

  • Oefeningen om het bewustzijn in het dagelijkse leven te vergroten.

  • Oefeningen gericht op het anders omgaan met gedachten en gevoelens die makkelijk tot piekeren en stress kunnen leiden.

  • Achtergrondinformatie over onder andere stress, aandacht, omgaan met grenzen en communicatie.

  • Gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen.


Mindfulnesstraining is geen gespreksgroep en geen therapie. Er is geen voorkennis vereist.
Dit zijn de ervaringen zijn van eerdere deelnemers.

Tijdsinvestering

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur, en een stiltedag. Daarnaast vraagt het van de deelnemer ook een actieve oefening van 45 – 60 minuten per dag met behulp van audiofiles en een werkboek.

Startdata Mindfulness Dordrecht 2018 /2019

Donderdagavond 20 september 2018                         19.15 - 21.45

Donderdagavond 10 januari 2019                              19.15 - 21.45
Maandagmiddag 14 januari 2019                               14.00 - 16.30

Donderdagavond 14 maart 2019                                19.15 - 21.45

Maandagmiddag 13 mei 2019                                   14.00 - 16.30

Donderdagavond 16 mei 2019                                  19.15 - 21.45

Kosten

Het cursusgeld bedraagt 550,- euro voor particulieren, 890,- euro incl. BTW voor werkgevers. Cursusmateriaal ( werkboek + audiomateriaal ) zijn inbegrepen. Individuele training is ook mogelijk. Zorgverzekeraars en werkgevers vergoeden de training steeds vaker vanuit de aanvullende verzekering, kijk op zorgwijzer.nl 

Vergoedingen

Met ingang van 1 januari 2015 vergoeden verzekeraars VGZ, IZA Gezond samen, IZA Overig, UNIVE, Umcz en United Consumers de MBSR/ MBCT training gedeeltelijk in het aanvullend pakket voor verzekerden van 18 jaar en ouder met burn-out gerelateerde klachten. De vergoeding bedraagt rond de 350,- euro. Avero Achmea, OZF en Zilveren Kruis vergoeden m.i.v. 2017 ook, ca. 250,- euro  De Amersfoortse vergoedt ca. 100,- euro , FBTO vergoedt ca. 150,- euro.  Er zijn dus steeds meer vezekeraars die de geprotocolleerde mindfulnestraining MBSR /MBCT vergoeden, m.i.v. 2018 nu ook IZZ, PMA en Prolife.  Check uw polis voor de precieze bedragen en voorwaarden. Of ga direct naar de vergoedingen in 2018 voor mindfulness per zorgverzekeraar www.zorgwijzer.nl

Mantelzorgers komen bij verzekeraar Menzis en FNV  in aanmerking voor vergoeding, ca. 100.- tot 150,- euro

Voor alle vergoedingen geldt dat de training gevolgd moet worden bij een VMBN gecertificeerde trainer in Categorie 1, op verwijzing van de huisarts. Patries Dekkers is een gecertificeerd mindfulnesstrainer en gekwalificeerd bij de beroepsvereniging VMBN, in de hoogste categorie 1, www.vmbn.nl.

Werkgevers vergoeden de kosten vaak vanuit het persoonlijk professionaliseringsbudget of budget voor reintegratie of duurzame inzetbaarheid dat voor werknemers beschikbaar is. Wanneer de prijs een belemmering vormt, is gespreide betaling of een aangepaste prijs mogelijk, de hoogte is afhankelijk van het netto gezinsinkomen. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Aanmelding

Wilt u zich opgeven voor een training of wilt u nadere informatie? U kunt zich aanmelden via info@mindfulness-dordrecht.nl of via het contactformulier. Hierna ontvangt u een bevestiging van de aanmelding en een uitnodiging voor een telefonisch kennismakingsgesprek.

Naar aanleiding van dit gesprek wordt gezamenlijk besloten of deelname aan de training zinvol is. Een persoonlijke afspraak is ook mogelijk, als hiervoor aanleiding is.

Deze training is voor mensen werkzaam in het onderwijs erkend door het Register Leraar voor 85 uur.

 

Film van Bill Moyers; Healing from within. De film over Mindfulness Based Stress Reduction is gemaakt in de jaren 80, en nog steeds actueel. 

 

Deze training is geschikt voor de volgende doelgroepen

Volwassenen

Mindfulnesstraining MBSR voor iedereen die op een actieve manier wil bijdragen aan eigen gezondheid.

Lees meer

Op het werk

Mindfulness is waardevol in het leren omgaan met werkdruk. Aandacht voor het hier en nu is ook in werk heel krachtig.

Lees meer

Onderwijs

Mindfulness ook toepasbaar in het onderwijs
Mindful teaching & teaching mindfulness

Lees meer