Login

Compassietraining MBCL (Mindfulness Based Compassionate Living)

Compassietraining ( MBCL) combineert mindfulness en zelfcompassie, en daardoor wordt de emotionele weerbaarheid vergroot.

Mindfulness leert je lastige gevoelens te onderkennen met een open en vriendelijke houding. Compassie geeft de mogelijkheid om lastige gevoelens te beantwoorden met vriendelijkheid en begrip in plaats van zelfverwijt en schaamte. Net als mindfulness is zelfcompassie een menselijke kwaliteit die bij iedereen in aanleg aanwezig is, die we kunnen leren (h) erkennen en verder ontwikkelen en verdiepen. Dat oefenen we in de compassietraining.

De training is ontwikkeld als vervolgtraining om mindfulness en mildheid te blijven oefenen, verder in het leven te integreren en daarbij een milde, vriendelijke houding te ontwikkelen, ook in contact met ongemak en pijn. Compassie leert moeilijke en stressvolle ervaringen onder ogen zien, vanuit een vriendelijke en milde houding, met de wens ze te verlichten, zodat het makkelijker wordt ermee om te gaan.

In de training oefenen we vier hartskwaliteiten 'de Vier Levensvrienden' : vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid, daarmee voeden we onze mind met gezondheidsbevorderende kwaliteiten.

De MBCL training is ontwikkeld door Frits Koster en Erik van den Brink en gebaseerd op een uitgebreid wetenschappelijk onderbouwde visie op het belang van (zelf)compassie. Uit onderzoek blijkt dat zelfcompassie het gevoel van emotioneel welzijn en geluk doet toenemen, mensen kunnen een gezondere leefstijl beter volhouden, stress, depressie en angst nemen af (Kristin Neff, 2013).

Meer lezen? Wat is zelfcompassie?

Programma

De compassietraining is net als de mindfulnesstraining een praktische en ervaringsgerichte training, er wordt onder andere aandacht besteed aan:

  • Begeleide aandacht- en compassiemeditatie
  • Compassie-oefeningen om toe te toepassen in het dagelijks leven, gericht op het compassievol omgaan met jezelf en anderen
  • Ontwikkeling van de Vier Levensvrienden: vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid.
  • Achtergrondinformatie over onder andere de emotieregulatiesystemen en de evolutie van ons brein

De oefeningen worden altijd gedaan met respect voor uw grenzen. Door ervaringen met elkaar uit te wisselen, krijgt u steun van de groep en de trainer. Aan de hand van zelfonderzoek wordt aan eigen ervaring getoetst wat heilzaam en behulpzaam is en wat niet. Compassietraining is geen therapie en geen praatgroep.

Patries Dekkers is opgeleid door Frits Koster en Erik van den Brink en gecertificeerd MBCL trainer Register A

Ervaringen

‘Ik laat beter los en voel me stabieler en ben me meer bewust van in welk systeem ik zit (stress, jaag, zorg); ik kan dan kiezen wat goed voor me is’

‘Ik ben nu veel vaker bewust dat ik in mijn jaagsysteem zit en voel dat aan mijn hartslag en bloedsomloop’

‘Mezelf meer gunnen, ook als ik ‘jaag’ om dat dan toe te staan. Door minder oordelend te zijn na jaaggedrag activeer ik het stresssysteem ook minder’

 ‘Het werkt bevrijdend om minder kritisch te zijn en milder naar jezelf. De angst voor het oordeel van anderen is daardoor minder. Voor mij is verder vooral de tolerantie voor ongemak een belangrijke waarde. Het geeft heel veel vertrouwen om te merken dat ik meer ongemak aankan en minder bang ben dat ik dingen niet aankan, of op mijn tenen moet lopen. Dat vertrouwen geeft veel rust en kalmte.’

'De Vier Levensvrienden zijn voor mij waardevol in het dagelijks leven, ik kan nu vanuit helderheid en bewustzijn bepalen wat ik nodig heb. Soms is dat compassie, als ik merk dat er sprake is van pijn en lijden, en de beoefening van medevreugde zorgt dat ik de mooie dingen in het leven en de waardevolle kwaliteiten in mezelf en anderen kan waarderen, dat geeft veel energie en vitaliteit. Gelijkmoedigheid kan me rust en evenwicht geven bij tegenslagen of ingewikkelde situaties.'

Tijdsinvestering

De training bestaat uit 8 sessies van elk 2,5 uur, verspreid over 12 tot 14 weken. Tussen bijeenkomst 6 en 7 is er een stiltedag. De training omvat een langere periode, zodat de nieuwe oefeningen rustig kunnen worden geoefend in het dagelijks leven. Gedurende de hele training wordt u uitgenodigd om thuis te oefenen met behulp mp3's en het werkboek, en om informeel te oefenen in het dagelijkse bestaan. Dagelijks formele beoefening en reflectie vraagt gemiddeld 30 minuten per dag

Kosten Compassietraining MBCL 2024

Het cursusgeld bedraagt 575,- euro inclusief BTW voor particulieren. 
De kosten bedragen 995,- euro exclusief BTW voor werkgevers.
Cursusmateriaal (het boek 'Compassie in je Leven', van Frits Koster en Erik van den Brink + audiofiles) zijn inbegrepen.

De training wordt door sommige zorgverzekeraars vergoed, wanneer je aanvullend verzekerd bent.
Wanneer de prijs een belemmering vormt, is gespreide betaling of een aangepaste prijs mogelijk, neem contact op voor de mogelijkheden.
Het telefonisch intakegesprek en eventueel tussentijds telefonisch overleg zijn inbegrepen.

Startdata Compassietraining 2024 Dordrecht

Compassietraining Voorjaar 2024 start op woensdag 20 maart 2024

9 Sessies verspreid over 12 weken
Data:

20 - 27 maart 2024
3 - 17 - 24 april
15 -  22 mei (stiltesessie)
5 - 12 juni
(19 juni reservedatum)

Locatie: ENERGIEHUIS, Noordendijk 148, Dordrecht
Tijd: 19.15 - 21.45

Aanmelding

Wilt u zich opgeven voor een training of wilt u nadere informatie? U kunt zich aanmelden via info@mindfulness-dordrecht.nl of via het contactformulier. Hierna ontvangt u een bevestiging van de aanmelding en een uitnodiging voor een telefonisch kennismakingsgesprek.

Naar aanleiding van dit gesprek wordt gezamenlijk besloten of deelname aan de training zinvol is. Een persoonlijke afspraak is ook mogelijk, als hiervoor aanleiding is.

Deze training is geschikt voor de volgende doelgroepen

Particulieren

Mindfulnesstraining MBSR voor iedereen die op een actieve manier wil bijdragen aan eigen gezondheid.

Lees meer